Eten en drinken
Je leest nu:

Zo kom je van een verslaving af

0
Blog

Zo kom je van een verslaving af

Worstel je met een alcohol- of drugsverslaving? Je hoeft je geen zorgen te maken, want je kunt van deze verslaving afkomen door verschillende behandelingen te ondergaan. Verslaafd zijn aan deze stoffen kan een aantal veranderingen in je hersenen veroorzaken. Deze verandering leidt tot een dwang om alcohol en drugs te gebruiken. Zelfs als het een chronische psychische aandoening is, kan het worden aangepakt met de juiste behandeling van een afkickkliniek. Voordat je met de behandeling begint, moet je toegeven dat je verslaafd bent. Dan moet je een sterke intentie hebben om deze verslaving te stoppen. Je herstelproces verloopt gemakkelijker als je een solide ondersteuningssysteem hebt, zoals vrienden en familie. Hier zijn enkele tips om van je verslaving af te komen.

Ontgiftingsproces gebruiken

Als je anorexia of boulimia wilt hebben, moet je naar een eetstoornis kliniek. Als je wilt stoppen met je drugs- en alcoholverslaving, moet je zo snel mogelijk naar een revalidatiekliniek. Je kunt met een arts en therapeut praten om de beste behandeling voor je probleem te vinden. De arts kan je verschillende vragen stellen om de mate van je afhankelijkheid te bepalen. Zorg ervoor dat je deze vragen eerlijk beantwoordt, zodat de arts kan bepalen welke behandeling je nodig hebt. De eerste behandeling die je krijgt is ontgifting. Deze behandeling helpt je het symptoom te behandelen nadat je bent gestopt met het drinken van alcohol. Ontgiften duurt meestal een week. De symptomen waaraan je kunt lijden zijn verwardheid, rusteloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, braken, hallucinatie en slapeloosheid. De arts kan je enkele medicijnen geven om de symptomen te voorkomen.

Werken met een therapeut

De arts zal je aanraden om groepstherapie of een-op-een therapie te doen. De therapeut zal je helpen om het gedrag of het gevoel te bepalen om van een alcoholverslaving af te komen. Je krijgt verschillende voordelen van deze therapie. Ten eerste kun je de copingstrategie voor de verslaving ontwikkelen. Bovendien kun je zelfbewustzijn oefenen. Je moet ook coping-mechanismen leren om alcohol te vermijden wanneer je het revalidatiecentrum verlaat. Bovendien kan de arts verschillende medicijnen geven om je verslaving te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld Naltrexone gebruiken om het feel good-effect in je hersenen te blokkeren. Een ander medicijn dat je kan helpen om alcoholverslaving tegen te gaan is Acamprosaat.

Je omgeving en levensstijl veranderen

Het is belangrijk om de trigger te identificeren die leidt tot alcoholafhankelijkheid. Sommige triggers zijn psychische aandoeningen, omgevingsfactoren en stress. Als de trigger je omgeving is, moet je die omgeving vermijden. Het zal moeilijk zijn om je gewoonte in dezelfde omgeving te stoppen. Je herstelproces kan sneller zijn als je de plaatsen, mensen en situaties vermijdt die je aanmoedigen om alcohol te drinken. Als je vrije tijd hebt, kun je een gezonde levensstijl ontwikkelen door te sporten. Lichaamsbeweging kan je gezondheid verbeteren. Bovendien zul je meer ontspannen en gelukkiger zijn omdat het endorfine-hormoon op natuurlijke wijze vrijkomt. Je kunt veel voordelen halen uit sporten. Je kunt bijvoorbeeld je hersenfunctie herstellen, stress verminderen, hunkering verminderen, de slaap verbeteren en je zelfrespect vergroten. Ten slotte is de rol van een steungroep zeer cruciaal om je alcoholverslaving aan te pakken. Zorg er dus voor dat je de steun krijgt van mensen om je heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.