Wijn is voor velen volwassenen een hobby geworden. Of dit nou het testen, verzamelen, of drinken ervan is. Wijn testen is wanneer je je vrienden of familie uitnodigt om samen van dure en luxe wijn te proeven. Dit kan heel verleidelijk zijn, omdat je niet vaak de gelegenheid krijgt om van zulke wijnen te proeven. Maar wat nou als die dure wijn niet op is aan het eind? Hoe bewaar je het nou het beste?
Daarvoor zijn er hieronder enkele tips gegeven over hoe je je wijn het beste kan bewaren, zonder dat de smaak vervalt zodat je er in de toekomst nog eens fijne herinneringen aan kan vastbinden.
Wijnkast
De allermakkelijkste manier voor het bewaren van wijn is oor het te bewaren in een wijnkast. Deze kan je vinden bij wijnkasten.nl. Wijnkasten zijn namelijk speciale kasten die op veel manieren ervoor zijn gemaakt om jouw wijn zo goed en veilig mogelijk te bewaren, terwijl de kast het zo chique mogelijk tentoonstelt in de kast. De veiligheid van de wijn waarover gesproken wordt is zowel de binnen- als buitenkant van de wijn. Dit komt omdat de inhoud van de wijn vaak meer gevaar loopt dan de buitenkant. Als de wijn niet op de juiste omstandigheden wordt bewaard, kan de inhoud ervan de complexe samenhang die het zo duur maakt verliezen.
Gelukkig regelt de wijnkast al die zaken voor je, dus je hoeft de wijnen er alleen nog maar in te zetten en je bent klaar!
De juiste omgeving voor de wijn
Als je dan nou toch niet in de gelegenheid bent om die mooie ingebouwde wijnklimaatkast te kopen, moet je zelf de juiste omgeving creëren voor je wijn, Dit is een stuk moeilijker dan je denkt omdat er veel meer factoren bij komen kijken dan je verwacht. Je moet bij het bewaren van de wijn rekening houden met licht, klimaat en zuurstof. Een tekort of overschot aan een van deze dingen kan al de samenhang binnen in de wijn tot gevaar brengen. Zorg dat de dop van de wijn, nadat je het gedronken hebt, goed is afgesloten. Zorg dat de kamer in een koele temperatuur zit van ongeveer 10 tot 12 graden celsius. Daarnaast moet je de kamer zo regelen dat er niet teveel licht binnen komt. Het liefst wil je een zo donker mogelijke kamer. Daarom werd wijn vroeger, zen zelfs nog steeds, in kelders bewaard waar er weinig licht was.
Gebruik van de wijn
Het beste is het om de wijn alleen maar te openen als je van plan bent alles ook echt op te drinken. Als je de wijn al eens hebt opengemaakt en niet op hebt, is de wijn al in gevaar. Om de schade toch te beperken, kan je het beste de wijn weer dicht maken en bewaren volgens alle tips die hierboven staan beschreven. Zorg en dan wel voor dat je de wijn niet weer open maakt keer op keer, want dan maakt het niet echt uit hoe goed je de wijn bewaard, de inhoud zal beschadigd raken.
Ga daarom zorgvuldig om met je dure fles wijn!