Zelf een Aardappelquiche maken, hoe doe je dat?

Misschien vraag jij jezelf af wat nu eigenlijk het verschil is tussen een aardappelquiche en de Spaanse tortilla. Beiden zijn taarten bereid op aardappel-basis. Het verschil zit ‘m in een aantal aspecten. Tortilla bestaat hoofdzakelijk uit aardappel, olijfolie en ei. De tortilla kun je eigenlijk zien als een vrij dikke aardappel-omelet (als je het goed uitvoert, want zo niet dan brokkelt de tortilla uiteen).

De aardappelquiche daarentegen kent naast aardappel (gemakkelijkste is om b.v. Cêlavita aardappelblokjes te gebruiken), ook andere ingrediënten (naar eigen keuze) én kent een stevige bodem en buitenwand van bladerdeeg. De aardappelquiche is dus echt een ander gerecht dan Spaanse tortilla (óók heel lekker overigens, mits goed uitgevoerd).

Heerlijke Aardappelquiche maken

Een quiche maak je meestal voor een speciale gelegenheid, leuk als je vrienden en familie te eten krijgt bijvoorbeeld. De aardappelquiche is onderdeel van de maaltijd, het lekkerste is dus als je er bijvoorbeeld een salade bij serveert met geitenkaas, walnoot, honing, zongedroogde tomaatjes en rucola sla. De kruidenachtige smaak doet het prima bij een aardappelquiche.

Ingrediënten aardappelquiche, wat heb je nodig?

Voor 4 personen heb je de onderstaande ingrediënten nodig om een heerlijke aardappelquiche te maken. Bereidingstijd 1 uur.

  • 1 Kg vastkokende aardappels, of voorgekookte aardappeltjes
  • 4 lente uien
  • 200 gr spekjes
  • 125 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 2 el bloem
  • 200 gr geraspte oude kaas
  • doosje bladerdeeg (van Koopmans, te vinden in de diepvries)
  • el roomboter
  • ronde bakvorm
  • snuf peper en zout
  • bakpapier
  • grote mengkom

Zo ga je te werk

Voorbereidingen:

  • Schil de aardappels, snijd in partjes en kook ze gedurende 5 minuten. Of gebruik voorgekookte aardappels (1 kg).
  • Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en leg ze uit, zodat ze gemakkelijk kunnen ontdooien. Binnen ca. 10 minuten zijn deze ontdooid. Je hebt er 5 tot 6 stuks nodig. Eenmaal ontdooid kun je het bladerdeeg wat uitrekken indien nodig.
  • Snijd de lente uien in kleine ringetjes
  • Vet de randen van de bakvorm in met roomboter, gebruik voor de bodem bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Bak de spekblokjes helemaal uit. Dit kan zeker 10 minuten in beslag nemen. Giet de minstens de helft van het vet af (vang het vet op in een wegwerpbakje; wel eerst laten afkoelen). Bak de lente ui nog 2 minuten mee in de hete pan. Haal de pan nu van de warmtebron en laat rusten.

Afronding

Beplak de randen en bodem nu met bladerdeeg en plaats deze in de voorverwarmde oven. Laat minimaal 5 minuten staan, zodat het bladerdeeg kans krijgt bros te worden.

Meng allereerst 2 el bloem met de slagroom. Is het mengsel egaal? Plaats nu in de grote mengkom, tezamen met de aardappels, uitgebakken spekjes en lente ui, eieren en meng het geheel met een spade. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Verspreid het geheel nu over het bladerdeeg in de bakvorm en bestrooi met de geraspte kaas. Plaats de aardappelquiche in de oven en bak af in 25 min. tijd op ca. 190 graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *