Eten en drinken
Je leest nu:

Werkt een kweekmat extra snel?

0
Blog

Werkt een kweekmat extra snel?

Als je zaadjes wilt laten uitkomen, kun je het beste binnen beginnen in een zaaibak. Hierin zaai je de zaadjes en zo zullen ze sneller ontspruiten. Om dit nog sneller voor elkaar te krijgen kun je gebruikmaken van een kweekmat. We vertellen je er alles over.

Wat is een kweekmat precies?

Een kweekmat is een hulpmiddel dat je gebruikt voor het kweken van zaden. Ook helpt het zaailingen op te kweken voordat ze de tuin in gaan. Een kweekmat is een platte mat die een constante temperatuur afgeeft. Deze constante warmte die hij afgeeft bevordert het ontkiemen van zaden en het groeien van zaailingen.

Door het gebruiken van een kweekmat maak je het perfecte microklimaat voor de zaden. Vaak kiezen mensen ervoor om de kweekbak afgedekt in de vensterbank te zetten. Hier kan de temperatuur niet constant zijn. Wanneer de zon weggaat, zal de temperatuur al dalen en als het een koude nacht is, daalt de temperatuur in de vensterbank ook. Een kweekmat zal deze schommelingen in temperatuur voorkomen.

Hoe werkt een kweekmat?

Als je de warmtemat aanzet, zullen de verwarmingselementen in de mat langzaam op temperatuur komen. De wortels van een zaailing kunnen verbranden omdat ze zo dun zijn. Dit is dan ook de reden waarom een kweekmat langzaam op temperatuur moet komen. Het kan oprecht uren duren voordat de grond in de zaaibak op temperatuur is.

De verwarmingselementen zullen zorgen dat de mat op constante temperatuur blijft. Dit stimuleert de zaden om te ontkiemen en te groeien. Ook zaailingen kunnen deze warmte gebruiken om sneller te groeien. Zo hebben ze een goede voorsprong op de omstandigheden buiten als het nog te koud is. Zo gaan er al sneller grotere zaailingen of al kleine planten de moestuin in.

Gaat het sneller met een kweekmat?

Het gebruik van een kweekmat zal er zeker voor zorgen dat je zaden en zaailingen sneller zullen ontkiemen en groeien. Door het namaken van de perfecte omgeving om te groeien, zullen ze dit ook zeker doen. Het grote voordeel hiervan is dat de zaden een voorsprong hebben voordat ze in de moestuin geplant worden. 

Het grote voordeel hiervan is dat je planten sneller zullen groeien zodra ze buiten staan. Ze zullen dan sneller volgroeid zijn, waardoor je sneller van je oogst kunt genieten. De kans is dan ook groter dat je een grotere oogst kan krijgen, omdat ze kortere groeitijd hebben.

Tip: Terrafibreeurope.com

Auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *