Wat kun je met een sous vide bak allemaal?

Als je dol bent op kokkerellen heb je vast al eens een sous vide bak zien staan in de grotere kookwinkels. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? Een sous vide bak is een apparaat waar je water in doet, wat automatisch op een zeer constante temperatuur wordt gehouden. Je gebruikt hem om eten in te verwarmen en garen, maar dan zeer langzaam. Wanneer je eten in de pan kookt of bakt gaat dat erg snel, en gaan er veel voedings- en smaakstoffen verloren. Door het in de sous vide bak te garen gebeurt dat niet, en smaakt het eten veel lekkerder. Daarnaast blijft zowel vlees als een stuk groente veel sappiger, want het vocht gaat niet verloren. Je verpakt het namelijk in een plastic zak die je vacuüm trekt.

Hoe gebruik je een sous vide bak?

Als je een sous vide bak wilt aanschaffen om eten in te bereiden is het wel belangrijk dat je precies weet hoe je deze gebruikt. Het is slim om van tevoren op internet de juiste temperatuur en bereidingstijd op te zoeken van hetgeen je wilt bereiden. Een biefstuk van 300 gram moet je bijvoorbeeld heel anders bereiden dan een hoop groene asperges. Als je dat eenmaal weet kun je aan de slag. Je stelt de sous vide bak in op de juiste temperatuur en wacht tot deze bereikt is. Het eten (of het nu vlees, groente of een dessert is) verpak je in een plastic zak die je vacuüm trekt. Daarna leg je het in het water.

Bespaar tijd door sous vide te koken

Doordat de sous vide bak in principe vrijwel al het werk doet kost het jou weinig tijd om de maaltijd te bereiden. Je kunt het bijvoorbeeld uren van tevoren voorbereiden, daarna de bak het werk laten doen en zelf op je gemakje de tafel dekken en je gasten ontvangen. Als het programma is afgelopen haal je het eten uit de plastic zakken en serveer je het, desgewenst met een sausje of een bijgerecht. Sous vide koken is helemaal niet moeilijk, echt iedereen kan het! Het internet staat vol met recepten en bereidingstijden voor ontzettend veel verschillende voedingsmiddelen. Het enige wat je dus hoeft te doen is afgaan op het recept, en te doen wat er staat. Vaak staat er zelfs bij hoe je het vlees en de groenten vooraf kunt kruiden, en dus niet alleen hoe lang en op welke temperatuur het in de sous vide bak moet.

Wat heb je naast een sous vide bak nodig?

Als je wilt starten met deze kookmethode is het handig om naast de sous vide bak nog wat accessoires te kopen. Je hebt natuurlijk de plastic zakken nodig en een apparaatje waarmee je deze vacuüm trekt. Je kunt dit ook wel zelf proberen door alle lucht eruit te duwen, maar dit is lastiger dan het lijkt. Daarnaast kun je overwegen om zogeheten thermische isolatie ballen te kopen. Deze voorkomen dat er veel water verdampt, wat vooral handig is als een gerecht heel lang in de bak moet. Dit is echter niet perse noodzakelijk, dus aan jou de keus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *