Ben jij bekend met tajine? Niet? In deze blog leggen we het je uit. Lees mee en ontdek wat tajine jou te bieden heeft!
De definitie van tajine
Eigenlijk heeft tajine een dubbele betekenis. Tajine is een schaal gemaakt van aardewerk waarin je je gerechten kunt bereiden. Daarnaast is tajine ook een gerecht. Tajine wordt met name gegeten in het Midden-Oosten, maar ook in Noord-Afrika is het een heel populair en bekend gerecht. Vooral als je tajine nog nooit hebt geproefd, is het nu de tijd om dit te bereiden! Hieronder vind je wat tips.
Het maken van een tajine recept
Voordat je begint met het maken van een tajine recept, is het erg handig om te weten dat tajine functioneert in combinatie met vocht. De vocht heeft een speciale functie, want dit zorgt ervoor dat je gerecht perfect gaar wordt. Het enige wat je hoeft te doen om je gerecht te bereiden, is de tajine te plaatsen op je inductieplaat of gasfornuis. Zet je de tajine liever in de oven? Ook dat is mogelijk!
De meeste tajines zijn geschikt voor inductie. Let hier ook bij als je een tajine gaat aanschaffen. Een handig hulpmiddel hierbij is het hebben van een inductieadapter (mocht je gebruikmaken van oude pannen die alleen op gas werken). Met deze adapter voor je inductievuur kun je gewoon je kookgerei blijven gebruiken en hoef je niets nieuws te kopen. Ook nog eens een heel duurzame keuze. Bovendien biedt de inductieadapter je nog een ander groot voordeel: het gelijkmatig verdelen van de warmte, waardoor je je vleesgerecht kunt laten sudderen. Perfect dus voor je tajinegerecht of stoofpannetje! Naast deze inductieadapter kun je ook meteen warmteverdelers aanschaffen. Deze verdeler helpt je om je gerecht gelijkmatig op te warmen. Je verdeelt dus eigenlijk de vlammen gelijkmatig aan de onderkant van de pan, zodat je nooit meer het probleem hebt dat het gerecht aan de ene kant te hard gaat.

Tajine in kegelvorm
Ook voor het bereiden van andere vlees- of groentegerechten (denk bijvoorbeeld aan een stoofpotje) is het hebben van een tajine uitermate geschikt. Door de leuke vorm en het kleurgebruik van de tajine is het een waar feestje en een leuke uitdaging om een gerecht in te klaar te maken. Door de vorm van de tajine (als het ware een soort kegel) verzamelt de waterdamp zich aan de binnenkant van de deksel. Op die manier gaat er geen vocht verloren en kan het vlees langzaamaan goed gaar worden. Bovendien krijgen je al groenten én vlees een smeuïge smaak. Proef je de tajine liever eerst eens bij iemand anders voordat je ‘m zelf gaat maken? Ga dan eens op zoek naar goede restaurants die heerlijke tajine recepten maken. Weet je meteen of dit iets voor jou is! Er bestaan zelfs speciale restaurant die uitsluitend tajine recepten. Zin in? Boek meteen een tafeltje!
Voor de echte koks onder ons die het fantastisch vinden om zelf tajine te maken: krijg je ook al zin om alle ingrediënten voor tajine in huis te halen en je familie te verrassen van dit exotische gerecht?