Eten en drinken
Je leest nu:

Waarom zou je suikervrij eten?

0
Blog

Waarom zou je suikervrij eten?

assorted-color candies on container

Het eten van veel toegevoegde suikers heeft vele nadelen. Het meest bekende nadeel is dat je aankomt door het eten van veel suiker. Suikervrij eten is dan ook een belangrijke maatregel die je kunt nemen als je op gewicht wilt blijven. In dit artikel lees je nog meer redenen waarom je suikervrij zou moeten eten. En tips om dit toe te passen in de dagelijkse praktijk. De voedselindustrie maakt het je namelijk niet makkelijk. 

Soorten suiker

Het zijn vooral de toegevoegde suikers die nadelen hebben en om deze reden zullen we ons in dit artikel daar specifiek oprichten. Toegevoegde suikers zijn de suikers die fabrikanten toevoegen aan voedingsmiddelen. Zo zit er suiker in koek, frisdrank, zuiveldrankjes, sauzen, soepen en zelfs in vleeswaren. Het nadeel van deze toegevoegde suikers is het ontbreken van natuurlijke vezels. Hierdoor worden de suikers snel door het lichaam opgenomen en kan de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Vooral deze snelle stijging van de bloedsuikerspiegel is nadelig voor de gezondheid en iedereen die op gewicht wilt blijven of wilt afvallen. Het zorgt voor een verhoogde aanmaak van insuline. Dit hormoon is ervoor verantwoordelijk om vet te vasthouden.

Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature in voedingsmiddelen zitten. Zo zitten er vruchtsuikers in fruit. Deze hebben een totaal andere uitwerking op ons lichaam dan de toegevoegde suikers die fabrikanten overal aan toevoegen. Dankzij de voedingsvezels van de vrucht worden de natuurlijke suikers veel minder snel aan het bloed afgegeven en ontstaat er geen nadelige piek in de bloedsuikerspiegel. 

Nadelen van suiker

Zoals genoemd heeft suiker gewichtstoename als nadeel. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de stijging van de insuline waardoor het lichaam vet gaat vasthouden. En natuurlijk de calorieën die suiker bevat.

Voor de gezondheid heeft het regelmatig eten van (teveel) suiker ook grote gevolgen. Allerlei chronische ziekten en gezondheidsklachten zijn direct of indirect toe te schrijven aan suiker. Het bekendste voorbeeld is diabetes type 2. Een chronische aandoening die ontstaat als de alvleesklier uitgeput raakt door decennia lang veel insuline te moeten aanmaken. Het lichaam raakt dan ongevoelig voor insuline waardoor de glucose niet goed meer uit het bloed kan worden opgenomen. Dit veroorzaakt dan een te hoge bloedsuikerspiegel met alle gevolgen van dien.

Minder bekend is dat chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk ook toe te schrijven zijn aan het eten van te veel suiker. En wat dacht je van tandbederf?

Waar zit suiker in?

Het is een goed voornemen om zoveel mogelijk suikervrij te eten. Iedereen die suikervrij eet kan beamen dat dit geen eenvoudige opgave is. Het probleem is dat in bijna al het bewerkte eten suiker is toegevoegd. Alleen van onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, zaden, eieren en kipfilet weet je eigenlijk zeker dat er geen suiker aan is toegevoegd. Voor de rest is het vooral een kwestie van veel etiketten lezen. Er zit namelijk ook suiker in voedingsmiddelen waarbij je dit niet zou verwachten of waarvan je denkt dat dit niet logisch is. Zo worden er aan kant-en-klaarmaaltijden soms suikers toegevoegd. Het is goedkoop en het maakt het eten lekkerder. Maar ook in vrijwel iedere saus zit suiker. Maar ook in vleeswaren of vlees. Zo zit er vaak suiker in de marinades die gebruikt worden voor het vlees.

Naar schatting zit in 80% tot 90% van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt aantreft suiker. Het is dan ook zaak om alle etiketten te lezen als je suikervrij wilt gaan eten. En denk maar niet dat fabrikanten het je makkelijk maken. De letters op de etiketten zijn klein en fabrikanten maken volop gebruik van suikerschuilnamen voor het vermelden van de suikers. Deze suikerschuilnamen zeggen iets over de herkomst van het suiker maar voor het lichaam zijn de effecten allemaal hetzelfde en maakt de herkomst niet uit. 

De praktijk

Het is zo goed als onmogelijk om 100% suikervrij te eten en dit is ook niet nodig. Wat je wel kunt is het eten van suikerrijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. En dat er dan een klein beetje suiker in dat kleine beetje saus zit, wat je bij de maaltijd neemt, dat neem je dan maar voor lief. Het is ook goed om te weten dat toegevoegde suikers ook trager worden opgenomen indien deze worden gegeten in combinatie met vezels. Zo worden de suikers uit een saladedressing minder snel opgenomen als wanneer je een glas cola drinkt.

Om suikervrij te eten kan je het beste de voedingsmiddelen waaraan het meeste suiker is toegevoegd vermijden. Berucht zijn de frisdranken en zuiveldranken. Hieraan zijn vaak grote hoeveelheden suiker toegevoegd en door het ontbreken van vezels worden deze razendsnel door het lichaam opgenomen. Maar pas ook op met vruchtensappen, zelfs als daar geen suikers aan toegevoegd zijn. Vruchtensappen zijn ook rijk aan suiker, al dan niet natuurlijk, en omdat de vezels eruit zijn gefilterd worden ook deze suikers snel opgenomen.

Het beste drink je daarom water, zwarte koffie, groene thee of een kruidenthee. Uiteraard zonder suiker. Om je water een smaakje te geven kan je er een schijfje citroen in doen, wat blaadjes munt of wat stukjes gember bijvoorbeeld.

Andere voedingsmiddelen die veel suikers bevatten zijn repen, koeken, snacks, snoepgoed, chocolade en energybars. Deze kan je het beste vervangen voor suikervrije of suikerarme alternatieven. Zo zijn er tal van gezonde tussendoortjes die geen toegevoegde suikers bevatten. Je kunt bijvoorbeeld wat rauwkost of fruit als tussendoortje eten. Maar ook zoiets als een volkorenboterham met kaas volstaat. Heb je liever wat meer eiwitten dan kan je ook een gekookt ei als tussendoortje eten of een schaaltje Griekse yoghurt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *