Eten en drinken
Je leest nu:

De voordelen van een professioneel voedingsdeskundige

0
Blog

De voordelen van een professioneel voedingsdeskundige

In de hedendaagse maatschappij worden we als consumenten bijna de gehele dag overladen met reclame. We worden continu blootgesteld aan dure modemerken, auto commercials en geweldige kortingen bij de lokale supermarkt. Van al deze informatie is misschien de reclame voor eten en drinken nog wel het meest aanwezig. Je kunt je haast niet voorstellen een dag te leven zonder de logo’s van Coca-Cola of McDonalds te hebben gezien.

Overgewicht neemt snel toe in het Westen

Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat veel mensen in onze samenleving veel moeite ervaren met het behouden van een gezonde levensstijl en het behouden van hun streefgewicht. Wanneer we naar de Westerse wereld kijken zien we in de laatste decennia een gigantische toename in overgewicht, wat in steeds meer gevallen ernstige mate begint aan te nemen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Verenigde Staten zien we dat daar nu 2 op de 3 mensen te dik zijn.

Dit is natuurlijk een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Soms vraag je je af of we over 100 jaar als mensheid niet allemaal in een zwevende scootmobiel ons voortbewegen zoals in de belende animatiefilm Wall-E.

Steeds meer mensen bewust van leefpatroon

Aan de andere zijde van de medaille zien we dat we ook steeds meer mogelijkheden krijgen om ons als mens te informeren over bepaalde zaken. Gezien we steeds meer te weten komen over ons lichaam en de voeding die we tot ons nemen kunnen we steeds betere en meer bewuste keuzes maken als het aankomt op het eten dat we dagelijks tot ons nemen.

In ons eigen land kunnen we daar een mooi voorbeeld van zien. Enkele jaren geleden werd het in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen om hulp in te schakelen van een professionele diëtist of voedingsdeskundige wanneer je graag een gezondere levensstijl wil nastreven. Dit heeft als gevolg gehad dat nationaal gezien het aantal mensen dat een diëtist inschakelde drastisch is toegenomen. Dit is natuurlijk een zeer goede ontwikkeling omdat dit, zeker op de lange termijn, zal zorgen voor minder overgewicht, een gezondere samenleving en minder ziektekosten voor de overheid. Een echt win-win-win situatie dus!

Hoe een voedingsdeskundige jou kan helpen

Maar wat is nu precies het voordeel van een voedingsdeskundige, en hoe kan deze voor jou een rol van betekenis spelen? Dit is een goede vraag die we zullen toelichten.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een goede diëtist of voedingsdeskundige meer is dan iemand die je alleen helpt bij het kiezen van de juiste voeding. Een echte voedingsdeskundige helpt jou ook met het invullen van een gezonde levensstijl. En bij een gezonde lifestyle hoort uiteraard veel meer dan alleen gezond eten. Desondanks dat alles begint met de voedingsstoffen die ja naar binnenkrijgt, is het ook van cruciaal belang om voldoende te bewegen en te sporten. Een voedingsdeskundige kan je ook hierbij helpen.

Zo kan deze aan de hand van jouw huidige gezondheid een plan van aanpak maken dat helemaal op jou is afgestemd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe vaak per week je het beste kunt sporten voor optimaal resultaat en op welke momenten van de dag.

Maar daarnaast wordt er natuurlijk vooral naar voeding gekeken. Hier blijft de focus op liggen. De sleutel hierbij is het overdragen van de juiste kennis. Veel te veel mensen weten namelijk nog steeds veel te weinig over voedingsstoffen en hoe deze een effect hebben op het lichaam. Moet je nu wel of niet veel kolhydraten binnenkrijgen? En verzadigde if juist onverzadigde vetten? En hoe zat het ook al weer met eiwitten.

Wanneer jij leert hoe voeding werkt kweek je een breder besef bij jezelf en kun je verantwoorde keuzes maken in je dagelijks leven.

Psychologische ondersteuning

Het derde punt waarom een voedingsdeskundige van grote waarde is is de mentale ondersteuning die deze je biedt. Zoals eigenlijk bij alles in het leven geldt is namelijk de sleutel tot succes voornamelijk consistentie.

Het is verschrikkelijk moeilijk om geheel op eigen kracht een verandering in je levensstijl aan te brengen. Met slechts een klein beetje hulp van een deskundige wordt dit vele malen eenvoudiger, dus waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Samen met de diëtist kun je checken of jij je doelen gaat haalt en hoe de progressie verloopt.

Om deze redenen is het inschakelen van een voedingsdeskundige dus een absolute aanrader voor iedereen die op een serieuze manier zijn levensstijl ten positieve wil veranderen.

Lees tip:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *