Eten en drinken
Je leest nu:

Met deze stappen maak je jouw eigen boterkoek

0
Boterkoek-maken
Blog

Met deze stappen maak je jouw eigen boterkoek

Boterkoek is een heerlijke traktatie. Van de bakker is het natuurlijk al lekker, maar het is nog beter als je het zelf maakt. Boterkoek is een gemakkelijk recept om te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Hoe je je eigen boterkoek maakt? Dat lees je in onderstaand artikel. Veel bakplezier alvast!

Voorbereidingen treffen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met bakken, zul je een aantal voorbereidingen moeten treffen. Verwarm je oven voor, laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen en boen de citroen schoon. Leg alvast een vel bakpapier in de bakvorm die je gaat gebruiken. Als je al deze voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het echte bakken van de boterkoek: het maken van het deeg.

Deeg van de boterkoek maken

Het maken van boterkoek is dus een erg gemakkelijk recept, waar niet veel stappen bij komen kijken. Voor het deeg moet je de bloem, suiker, zout, de citroenschil en de zachte boter bij elkaar voegen. Kneed alles tot een stevig deeg, waarna je het deeg in de met bakpapier bekleedde bakvorm kunt leggen. Je hebt dus geen mixer nodig om het deeg te maken, maar kunt het gemakkelijk met je handen kneden.

De boterkoek bakken in de oven

Als het deeg in de bakvorm ligt, is het taak om het egaal te verdelen en plat in de bakvorm te drukken. Daarna kun je je creativiteit in de vrije loop laten en bijvoorbeeld met een mes een geruit patroon in de bovenkant kerven. Nu is de boterkoek klaar om de oven in te gaan. Zet deze 30 minuten in de oven en controleer vervolgens of deze mooi goudbruin is. 

Daarna begint de moeilijkste taak: wachten. De boterkoek moet namelijk zeker een paar uur afkoelen voordat je ervan kunt gaan genieten. Deze tijd is nodig voor de boter om helemaal stevig te worden. Een tip is daarom ook om de boterkoek een dag van te voren te maken. daarna kun je hem een nacht laten afkoelen en kun je er de dag erna gelijk van genieten. 

Alle ingrediënten in een gemakkelijke box

Ben je van plan om binnenkort een heerlijke boterkoek te maken, of wil je een ander recept een keer proberen? Heb je geen zin om dan eindeloos door de supermarkt te sjouwen om alle ingrediënten bij elkaar te zoeken? Dan kun je op internet ook een gemakkelijke box bestellen. Hierin zit een gemakkelijk recept en alle ingrediënten zijn ook in de juiste hoeveelheden aanwezig. Benieuwd geworden? Klik hier voor meer informatie.


Boterkoek met gember

Beeld Colourbox

Henja Schneider3 april 2020, 7:51

Ingrediënten voor een springvorm Ø 22 cm:

•  250 g patisseriebloem

•  250 g boter plus iets extra

•  250 g witte of lichte basterdsuiker

•  1 ei

•  snuf zout

•  50 g uitgelekte gekonfijte stemgember

Bereiding

Deze week werd schrijfster Marga Minco honderd jaar. Corona dwarsboomde de feestelijkheden, “maar”, hoorde ik haar dochter Jessica Voeten via de radio vertellen, “ik heb een taart gebakken om deze dag toch te vieren, een boterkoek volgens het recept van mijn moeder.”

Nostalgie. Boterkoek is een van mijn liefste smulherinneringen uit de jaren na de oorlog, toen er van alles op rantsoen was. Nu bakt mijn kleinzoon boterkoek à la Nigella Lawson, met maar liefst zes eieren erin. Het volgende recept werd op de Amsterdamse Vakschool voor Banketbakkers gebruikt en komt uit die karige tijd: met maar één ei. Anders, maar even lekker.

Klop het ei los. Houd een paar theelepeltjes apart om de koek mee te bestrijken. Snijd de gember in snippers. Vet de springvorm royaal in met boter.

Kneed bloem, boter, basterdsuiker, het grootste deel van het losgeklopte ei, zout en gember tot een deeg. Het deeg is, als het goed is, flink kleverig. U kunt het met de hand kneden, het kan ook in een keukenmachine. Wikkel het deeg in folie of stop het in een plastic doos met deksel en zet het een uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 190 ºC. Druk het deeg in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. (Houd die steeds even onder de koude kraan, zodat het deeg er niet aan blijft plakken.) Kerf met een mes of vork een patroontje in het deeg. (Soms is daar na het bakken niets meer van te zien, soms ook wel. Voor de smaak maakt dat natuurlijk niets uit.)

Zet de vorm in de oven en laat de boterkoek een kwartier bakken. Haal hem uit de oven en temper de thermostaat tot 150 ºC. Bestrijk de boterkoek met het restje losgeklopt ei, zet hem terug in de oven en laat hem in een half uur goudbruin bakken. Hij zal dan bovenop stevig aanvoelen, maar na het afkoelen van binnen zacht blijken en dat is de bedoeling.

Laat de boterkoek volledig afkoelen in de vorm. Snijd hem daarna in smalle punten.

Bron: Trouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *