Lekkere rode wijn

Rode wijn is een eeuwenoude drank die ook al jarenlang de meest gedronken wijnsoort in ons land is. Voor ieder en voor elk moment is er wel een lekkere rode wijn te vinden. Rode wijn wordt gemaakt met behulp van blauwe druiven. Het sap van de druiven is helder maar het is de blauwe schil van de druiven die de wijn zijn rode kleur geeft. Er zijn vele verschillende soorten blauwe druiven van over de hele wereld afkomstig. Dit maakt dat er ook tal van verschillende soorten rode wijn te verkrijgen zijn. Welke wijn het lekkerst is, is natuurlijk een kwestie van smaak. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten wijnen en verschillende populaire druivenrassen waarvan de lekkere rode wijnen zijn gemaakt. Op de website van Wijnspecialist vind je de lekkerste rode wijnen die er in Nederland te koop zijn. Ook adviseren en helpen de medewerkers van Wijnspecialist je graag bij het maken van een keuze voor de juiste rode wijn!

Soorten rode wijnen

Geen rode wijn is hetzelfde, ook wijnen gemaakt van hetzelfde druivenras kunnen nog enorm verschillen. Het verschil zit hem onder andere in de grond waar de druivenstok is aangeplant, het klimaat, het aantal zonuren en hoe de druiven uiteindelijk tot wijn verwerkt worden. De meest voorkomende en geliefde wijn is droge rode wijn. Er bestaat echter ook zoete rode wijn. Wanneer druivensap wordt vergist tot wijn wordt de suiker in de druiven omgezet in alcohol. Door de gisting in dit proces eerder te stoppen blijft er druivensuiker achter in de wijn, wat zorgt voor een zoete wijn. Er zijn licht zoete en fruitige wijnen maar ook stevige zoete wijnen zoals rode port. Een droge rode wijn bevat weinig tot geen restsuiker, wanneer deze ook nog veel tannines bevat versterkt dit het droge gevoel in de mond. De verschillende droge rode wijnen zijn weer onder te verdelen in zachte en stevige rode wijn. Zachte rode wijnen zijn geschikt om te drinken zonder daarbij te eten. Stevige rode wijnen zijn juist heerlijk om te combineren met eten. Een stevige rode wijn die gerijpt is op eiken kan daarnaast ook een wat voller en ronder karakter hebben.

Populaire rode wijn druivenrassen

Er bestaan vele soorten druivenrassen die over de hele wereld worden verbouwd. Iedere druivensoort heeft zijn eigen karakteristieke smaak en daarnaast kunnen er ook grote verschillen in smaak zijn tussen wijnen die van hetzelfde druivenras zijn gemaakt. Welbekend en zeer populair is de Merlot. De kleur van deze wijn kan zowel licht als donker zijn. De Merlot is fruitig en heeft soepele tannines. De Cabernet Sauvignon geniet dezelfde mate aan populariteit als de Merlot. De wijn van deze druif is gebalanceerd, vol en stevig met krachtige aroma’s. Ook stevig is de Syrah, de wijn is tevens kruidige en heeft een subtiele afdronk. Een donkere en krachtige rode wijn rijk aan tannines is de Malbec. Een aardse wijn met smaken als tabak is de Tempranillo. Ook heerlijk zijn de Californische Zinfandel of Italiaanse Primitivo.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere heerlijke rode en witte wijnen te benoemen. Voor iedere smaak en ieder moment is er wel een perfecte lekkere rode wijn te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *