Kurkuma: De vele gezondheidsvoordelen

Kende jij de geneeskrachtige werking van kurkuma al? Het valt onder de categorie specerijen, en is toe te passen in veel verschillende gerechten. Het is een van de meest gezonde specerijen die er bestaan, die je bovendien kan helpen bij het afvallen. Een andere naam die we eraan geven is geelwortel, omdat het zo’n mooie gele kleur geeft aan gerechten. De reden dat het zo geel wordt komt door het stofje curcumine, en het is precies dat stofje wat kurkuma zo ontzettend gezond maakt. Lees gauw verder voor de vele gezondheidsvoordelen van deze specerij.

Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Het eerste (en meest belangrijke) gezondheidsvoordeel van kurkuma is dat het ontstekingsremmend werkt in het lichaam. Het is om die reden aan te raden voor mensen die lijden aan laaggradige ontstekingen in het lichaam en daardoor chronische pijn hebben. Ontstekingsremmers in de vorm van medicijnen doen hetzelfde, maar deze hebben allerlei bijwerkingen waardoor veel mensen ze liever niet gebruiken. In dat geval elke dag curcumine innemen kan hetzelfde effect hebben, en heeft bovendien nog veel meer andere voordelen. Het werkt namelijk ook als een krachtige antioxidant. Het vangt namelijk vrije radicalen op en neutraliseert deze.

De remming op de ontwikkeling van kankercellen

Er lopen op dit moment meerdere onderzoeken naar de werking van kurkuma bij kankercellen. Er zijn namelijk veel aanwijzingen dat curcumine de groei van kankercellen remt en bovendien de schade die kanker aanbrengt aan lever, nieren en hersenen deels kan neutraliseren. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor mensen die kanker hebben. Je moet echter niet vergeten dat het op dit moment nog slechts aanwijzingen zijn, en dat er nog veel meer bewijs nodig is voordat men kan zeggen dat kurkuma helpt tegen kanker, al dan niet deels. Het kan echter totaal geen kwaad er zelf mee te experimenteren, want het is volledig natuurlijk en heeft dus geen bijwerkingen.

Curcumine als natuurlijke pijnstiller

Een ander groot voordeel aan dit bijzondere specerij is dat het in je lichaam werkt als een natuurlijke pijnstiller. Dit wil zeggen dat het de pijnreceptoren minder gevoelig maakt en je dus minder pijn ervaart. Het is reeds bewezen dat het de symptomen van reuma en artrose kan verlichten, en soms zelfs beter werkt dan normale, pijnstillende medicatie. Super goed nieuws natuurlijk voor mensen die liever geen medicijnen slikken in verband met de bijwerkingen. In tegenstelling tot de onderzoeken bij de werking tegen kanker is bij reuma en artrose namelijk wel al een (gedeeltelijke) werking bewezen.

Andere voordelen van kurkuma

Bovenstaande voordelen van het stofje curcumine zijn de belangrijkste, maar kurkuma heeft daarnaast nog veel meer andere voordelen voor de gezondheid. Het kan namelijk je geheugen verbeteren, het gaat veroudering tegen, bevordert de spijsvertering en verlaagt het slechts cholesterol in je lichaam. Als laatste is het zelfs goed voor je geestelijke gemoedstoestand. Het gaat namelijk depressieve gevoelens tegen en is daarmee een natuurlijke antidepressiva. Kortom, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe gezond dit specerij is en raden je zeker aan er mee te experimenteren in de keuken. Bestel je kruiden daarom snel bij de Kruidenwebshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *