Hoe wordt wijn gemaakt?

Voor de productie van wijn zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden. We zullen hier de belangrijkste stappen uit die proces behandelen. 

Oogsten en persen van de druiven

Voor de productie van WIjn wordt er gebruik gemaakt van druiven. Deze moeten eerst geoogst worden. Na het oogsten van de druiven worden deze gekeurd. Vaak gebeurt dit op een sorteertafel waar de goede druiven eruit gepikt worden. Na het keuringsproces worden de druiven uitgeperst. Eventuele steeltjes die zich nog aan de druiven bevinden worden hierbij ook verwijderd. Deze steeltjes bevatten namelijk een hoog gehalte aan tannine, wat de wijn een zure smaak kan geven

Het vergistingsproces

Het vergistingsproces moet ervoor zorgen dat de suikers die zich in de most bevinden naar alcohol worden omgezet. Wanneer dit proces voltooid is wordt er gesproken over een jonge wijn. Dit bevat van nature veel zuur en is erg hard, waardoor het nog een aantal maanden gegist moet worden. Vaak gebeurt dit door middel van een houten vat. Nu bestaat er een verschil in het gistingproces voor witte- en rode wijnen. Bij het proces van de rode wijnen bevinden de schillen en pitten zich nog wel in het vat.

Malolactische vergisting 

Dit proces zet de appelzuren om in melkzuren, in hoeverre de tijdsduur is verschilt per wijnmaker. Deze kan er zelf voor kiezen en is er geen vaste tijdsduur. Bij het maken van een fruitige wijn zal hij ervoor kiezen om dit al eerder af te breken en op een lage temperatuur te doen. Na het afronden van dit zal de wijn gebotteld worden. Zoals al eerder vermeld werd is de temperatuur waarop de wijn wordt bewaard van belang. Een wijnkoelkast kopen helpt hier dan enorm bij. Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat de wijn apart op de juiste temperatuur bewaard wordt. Vaak bieden deze nog de optie om rode en witte wijn gescheiden te bewaren. Ideaal wanneer je niet twee aparte koelkasten wil aanschaffen voor verschillende soorten wijnen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *