Eten en drinken
Je leest nu:

Hoe stel ik zelf een voedingsschema samen?

0
Blog

Hoe stel ik zelf een voedingsschema samen?

Wil je afvallen of juist een gezond gewicht behouden? Dan is de kans groot dat je je zoektocht naar de benodigde tips online begint. Toch stuit je al gauw tegen het volgende probleem: iedereen beweer wat anders! Hoe weet je dan welk voedingsschema voor jou het meest geschikt is? En hoe houd je je gezonde voedingspatroon vol? Waar food near me eenvoudig gevonden is, lijkt een gezond voedingsschema vinden een onmogelijke taak. Daarom helpen we je jou in dit artikel graag op weg.

Doel bepalen

Allereerst is het belangrijk om een doel te bepalen. Wat wil je met jouw nieuwe voedingsschema bereiken? Is deze nodig om een aantal overtollige kilo’s kwijt te raken? Of ben je gewoon op zoek naar een manier om gezonder te leven of een gezond gewicht te behouden?

Zodra je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om je energie-inname omlaag te halen. Simpelweg betekent dit dat je minder eet dan je dagelijkse caloriebehoefte. De meeste diëtisten raden aan om maximaal 500 calorieën minder te eten. Hiermee val je ongeveer 500 gram per week af. Bovendien is dit zeer eenvoudig vol te houden. 500 calorieën kun je al verminderen door een boterham met beleg minder te eten en tijdens het avondeten kleinere porties op te scheppen.

Wil je juist op gewicht blijven? Dan is het belangrijk dat je niet meer of minder dan je dagelijkse energiebehoefte eet. Soms is dit ook gewoon een kwestie van uitproberen. Houd de weegschaal goed in de gaten en beperk je energie-inname of gooi deze juist omhoog als je gewicht niet stabiel blijft. Na enkele weken krijg je zo een goed ritme te pakken.

Schijf van vijf

Wat gaan we eten vandaag? Is deze vraag bij jou ook altijd een doorn in het oog? Weet je nooit hoe je deze vraag moet beantwoorden? En maak je soms niet de beste keuzes? Bepaal jouw voedingsschema dan aan de hand van de schijf van vijf. Deze kan je eenvoudig bekijken op de site van het Voedingscentrum. Als je je dieet op basis van deze richtlijnen samenstelt, weet je zeker dat je over een gezond en veelzijdig voedingsschema beschikt.

Wees niet te streng voor jezelf

De grootste valkuil tijdens diëten is bingen. Oftewel na vele weken streng lijnen plotseling alle remmen los laten gaan en eten waar je zin in hebt. Dit gebeurt meestal tijdens zogenaamde ‘crashdiëten’. Als je steeds minder gaat eten, gaat je lichaam vragen naar zoete en meestal calorierijke maaltijden.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Beperk je energie-inname nooit met minder dan 500 calorieën en verwen jezelf eens af en toe. Ben je al enkele weken goed bezig en heb je nu echt eens trek in wat lekkers? Dan is online eten bestellen helemaal geen schande. Leer jezelf dat geen enkel gerecht of snack verboden is. Er zijn soms alleen gezondere opties. Zolang je binnen je dagelijkse energiebehoefte blijft, is er niks aan de hand. Bovendien heb je ook bij eten bestellen de keuze uit gezondere opties. Zo kun je alsnog aan je cravings toegeven, zonder dat dit je dieet in de war schopt. Zo houd je je gezonde voedingsschema veel langer vol!(1) Comment

  1. […] bericht Hoe stel ik zelf een voedingsschema samen? verscheen eerst op Eten en drinken […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *