Eten en drinken
Je leest nu:

Eten met geen of weinig vet beter?

0
Blog

Eten met geen of weinig vet beter?

Vet bevat per gram meer twee keer zoveel calorieën als eiwitten of koolhydraten. Het risico dat vet wordt opgeslagen in het lichaam wordt daardoor groter waardoor het lichaamsvet toeneemt. Vet heeft daarnaast veel slechte eigenschappen. Het gaat dan met name om de verzadigde en transvetten. Verzadigd vet is te vinden in zuivelproducten, vlees en geraffineerde producten. Geraffineerde producten bevatten vaak ook transvetten alhoewel dat steeds minder wordt. Deze vetten hebben een slecht effect op de gezondheid. Het slechte LDL cholesterol wordt erdoor verhoogd. Dit staat weer in verband met verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten en beroertes.

Verkeerd beeld
Het probleem met promoten van producten met weinig of geen vet is dat het een verkeerd beeld geeft. Vet is niet het enige dat slecht is voor gezondheid. Als het vervangen wordt door andere slechte voedingsstoffen dan kan het product zelfs nog slechter zijn voor de gezondheid. Dat wordt er vaak niet bij gezegd. Het is echter goed dat de slechte verzadigde en transvetten vermeden worden. Deze doen weinig goed voor het lichaam. Let er goed op dat het niet vervangen wordt door andere ongezonde voedingsstoffen. Het gaat er vaak ook om hoeveel calorieën het product heeft en niet zozeer hoeveel vet het product bevat.

0procentvet

0% vet producten
Iedereen weet dat vetten slecht voor het lichaam kunnen zijn. Dat is tenminste het geval met verzadigde en transvetten. Een product met 0% lijkt dan erg aantrekkelijk maar is het ook gezond? Dat is niet altijd het geval. Het is waar dat producten met weinig vet een voordeel hebben doordat er weinig vetten in zitten maar ze zijn dan vaak op andere manieren minder gezond. Als er geen vet in het product zit dan wordt er vaak suiker of zout aan toegevoegd. Het voordeel van geen vet wordt dan teniet gedaan. De voedingsindustrie gebruikt het 0% verhaal als een manier om een product aan te prijzen. Consumenten kijken naar het gegeven dat er geen vet in zit en dat het daarom gezond moet zijn. Er zit echter vaak hetzelfde aantal calorieën in het product of zelfs meer. Dit komt doordat er suikers aan toegevoegd zijn om het verlies aan smaak goed te maken.

Lees tip:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *