Eten en drinken
Je leest nu:

Dit is de manier om voedselveiligheid te waarborgen binnen jouw organisatie

0
Blog

Dit is de manier om voedselveiligheid te waarborgen binnen jouw organisatie

Als het gaat om het runnen van een organisatie die voedsel verwerkt of serveert, is voedselveiligheid de hoogste prioriteit. Voorkomen dat klanten ziek worden door besmet voedsel is van vitaal belang, niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor de reputatie van je bedrijf. 

Een HACCP-plan is de beste manier om veilige voedselverwerking te waarborgen binnen jouw organisatie. Dit plan, dat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een proactieve aanpak voor risicobeoordeling en het identificeren van kritische punten in het voedsel verwerkingssysteem. In dit artikel lees je hoe je een HACCP-plan opzet om de voedselveiligheid van jouw organisatie te verbeteren.

#1 Beoordeel de risico’s

Het is belangrijk om alle stappen in het voedselverwerkingsproces te analyseren en te beoordelen op mogelijke gevaren. Dit omvat alle aspecten van de processen, zoals het ontvangen van ingrediënten, productie, verpakking, opslag en distributie. Een grondige analyse van het proces kan helpen bij het identificeren van de gevaren en hoe deze kunnen worden voorkomen. Als je meer inzicht wilt krijgen in hoe HACCP werkt, is er ook een cursus haccp e learning beschikbaar voor de horeca, zorg en alles met betrekking tot de HACCP-wetgeving.

#2 Identificeer de kritieke controlepunten

Nadat de risico’s zijn beoordeeld, kan worden bepaald op welke kritieke punten in het proces de risico’s kunnen worden beheerst. Deze punten worden kritieke controlepunten (CCP’s) genoemd. De CCP’s moeten regelmatig worden gecontroleerd om te zorgen dat de risico’s worden gecontroleerd en er geen besmet voedsel wordt geproduceerd. Voorbeelden van CCP’s zijn de juiste temperatuur van koeling, de controle van de pH en/of het vochtgehalte van het voedsel, de duur en temperatuur van het kookproces.

#3 Stel procedures op

Voor elke CCP moet er een procedure worden opgesteld om te zorgen dat de risico’s worden beheerst. Deze procedures moeten gedetailleerd zijn en specifiek worden aangepast aan jouw organisatie, het voedsel en het proces. Het is belangrijk om te zorgen dat alle betrokken medewerkers deze procedures begrijpen en weten hoe ze moeten worden uitgevoerd. 

#4 Documenteren en bijhouden

Het is belangrijk om alles rondom het HACCP-plan te documenteren en bij te houden, inclusief alle beoordelingen, analyses, CCP’s, procedures en het controleren van de naleving. Dit kun je ook terugvinden in de cursus HACCP online. Dit documentatieproces zal helpen bij toekomstige beoordelingen en eventuele correcties, aanpassingen of uitbreidingen van het HACCP-plan.

#5 Periodieke beoordelingen

Een HACCP-plan moet regelmatig worden beoordeeld en geëvalueerd om ervoor te zorgen dat het actueel en effectief is. Evaluaties kunnen periodiek worden uitgevoerd, of wanneer processen, procedures of voedsel veranderen. Naleving is belangrijk en kan helpen bij het voorkomen van incidenten.

Een HACCP-plan biedt een proactieve aanpak voor het waarborgen van voedselveiligheid binnen jouw organisatie en het voorkomen van besmet voedsel. Door deze vijf stappen te volgen en regelmatig het HACCP-plan te beoordelen, kun je jouw organisatie beschermen tegen mogelijke gevaren en klanten voorzien van veilige en gezonde voedselproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *