Chardonnay wijnen


Wanneer het over bekende wijnsoorten gaat, dan zullen Chardonnay wijnen zeker ter sprake komen. Deze soort is één van de soorten die overal op de wereld gekend is. De witte wijn die vooral heel fris is, maar ook heel gerijpt kan zijn, valt dan ook bij vrijwel iedereen in de smaakt. Het is juist om die reden ook aantrekkelijk om er meer over te willen weten. Zo wordt de wijn gemaakt van 100% Chardonnay druiven en zijn er ook andere dranken die hier hun oorsprong aan danken, denk bijvoorbeeld aan bepaalde champagnes.

De vele soorten Chardonnay
Het is belangrijk om te weten dat er meerdere soorten Chardonnay wijnen zijn. Zo komen ze tegenwoordig niet meer uitsluitend uit Frankrijk, maar ook uit Italië, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Daar is de druif ontwikkeld aan de hand van het plaatselijke klimaat. Ook de rijping speelt een rol, ook bij de Franse varianten. Wordt de wijn gerijpt op hout, dan zal dit de smaak wat voller maken. Is dit niet het geval, dan zal het juist fris en fruitig blijven. Dit kan een groot verschil maken. Consumenten kunnen Chardonnay wijnen kunnen eenvoudig online kopen. Het voordeel is van online Chardonnay wijnen kopen is dat er een ruimere keuze is.


Hoe zit het met de smaak?
Het verschil in smaak komt dus onder andere door de mate van rijping. Ook de plek waar de druif is gekweekt speelt een rol hierin. Hoe koeler het klimaat in een bepaald land, hoe meer de smaak zurig wordt als dat van een groene appel. Wordt het warmer, dan wordt de smaak zoeter, als een meloen. Of zelfs nog zoeter, alsof het gekweekt is op een zeer exotische plek waar het altijd warm en zonnig is. Dit zal dan ook de ervaring zijn bij het drinken van de Chardonnay wijnen.

Zo is de wijn het lekkerst
Een gekoelde Chardonnay is het lekkerst. Houd de temperatuur dan tussen 9 en 12 graden Celsius. Let wel even op welke Chardonnay je opdient, want dit bepaalt of het 9 of 12 graden moet zijn. De niet gerijpte kunnen koeler gedronken worden dan de gerijpte. Een handige manier om te bepalen in welke mate je moet koelen, is door naar het alcoholpercentage te kijken. Houd de temperatuur en het percentage ongeveer gelijk aan elkaar. 8 procent is dus ook 8 graden Celsius en 10 procent is dus 10 graden Celsius.

Waar passen Chardonnay wijnen bij?
Wanneer zijn Chardonnay wijnen lekker? Natuurlijk is dat op een gewone borrel met vrienden. Het is dan vooral ook belangrijk om lekkere borrelhapjes erbij te serveren. Dit kan vis zijn, maar ook wit vlees en gevogelte past er goed bij. Is de wijn wat meer gerijpt, dan komt deze goed tot zijn recht met de wat vettere sauzen. Natuurlijk is het ook hele gepast om er Franse producten bij op te dienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *