Eten en drinken
Je leest nu:

Buikspek bereiden op een Big Green Egg

0
Barbecue

Buikspek bereiden op een Big Green Egg

Buikspek is bij heel wat mensen een ontzettend geliefd ingrediënt. Dit stukje vlees is dan ook niet alleen lekker, maar ook vrij eenvoudig te bereiden. Eigenlijk is het niets meer of minder dan een niet gesneden variant van de zogenaamde speklapjes die door zoveel mensen vaak worden aangekocht. Stiekem moeten we echter zeggen dat dit ingrediënt alleen maar nog beter is. Heb je een overheerlijk stuk van dit vlees aangekocht en zoek je nu naar een goede manier om deze te kunnen bereiden? Dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de zogenaamde Big Green Egg. Door middel van een slow cooking recept voor langzaam gegaard buikspek is het mogelijk om het beste uit dit heerlijke ingrediënt te halen. Meer weten? Dan zit er niets anders op dan verder te blijven lezen!

Het voorbereiden van je buikspek, waar rekening mee houden? 

Voor wat de voorbereiding van je buikspek betreft zijn er verschillende zaken waar je absoluut rekening mee zal moeten houden. In eerste instantie moet je het ingrediënt kruislings insnijden. Dit geldt overigens ook voor de vleeskant. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de smaakstoffen de mogelijkheid hebben om goed tot in het vlees te trekken. Vervolgens is het aangewezen om het spek aan allebei de zijden in te wrijven met bijvoorbeeld een knoflookpuree. Door vervolgens het geheel royaal te bestrooien met zeezout zorg je ervoor dat je al een behoorlijk eind komt. Tot slot leg je de helft van de voorziene hoeveelheid van de volgende ingrediënten op het spek: 

  • Tijm;
  • Rozemarijn; 
  • Laurierblaadjes.

Het is belangrijk dat je de ene helft van de bovenstaande ingrediënten op de vetkant legt van het spek. Voor de resterende helft geldt dat je ze plaatst op de vleeskant van het ingrediënt. Dek het geheel af en laat het buikspek vervolgens een nacht marineren in de koelkast. De voorbereiding voor het kunnen “slow cooken” van jouw heerlijk stukje spek is hiermee achter de rug.

Waar rekening mee houden bij het bereiden van het buikspek?

Ben jij ook van plan om voor het bereiden van jouw buikspek gebruik te maken van een Big Green Egg? Dan zijn er toch best een aantal niet onbelangrijke tips waar je aandachtig voor zal willen zijn. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld zorgen voor de aanwezigheid van:

  • De convEGGtor; 
  • De Stainless Steel Grid.

Naast bovenstaande kan het ook handig zijn om over een Dual Probe Remote Thermometer te beschikken. Deze maakt het immers mogelijk om de zogenaamde kerntemperatuur te kunnen meten. Het garen van het spek dient te gebeuren voor een duurtijd van ongeveer drie uur. Dit moet in ieder geval gebeuren tot er een kerntemperatuur is bereikt van ten minste 77 graden.

100 graden als ideale temperatuur

Ben je benieuwd wat nu precies de ideale temperatuur is voor het langzaam garen van het buikspek bij het gebruik van de Big Green Egg? Deze is gelegen rond de 100 graden. Heb je echter op een zeker ogenblik minder tijd voor de bereiding? Dan is het op zich ook geen probleem om te kiezen voor een temperatuur van 180 graden. Op deze manier zal je uiteraard kunnen vaststellen dat het spek merkelijk sneller klaar zal zijn dan wanneer er 100 graden als temperatuur wordt toegepast.

Auteur

kaiiestan82 is een bekende blogger die regelmatig nieuws deelt in allerlei segmenten. Volg mij voor het laatste nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *