Eten en drinken
Je leest nu:

Bij welke etenssoorten past witte wijn het beste? 

0
Blog, Wijn

Bij welke etenssoorten past witte wijn het beste? 

Witte wijnen zijn niet de gemakkelijkste wijnen om te combineren met eten. Ze hebben een zeer lichte smaak die snel overtroffen wordt. Mijn ervaring is echter dat er niets boven een goede combinatie van witte wijn en eten gaat. Als je de smaken van een gerecht samen met de wijn goed in balans hebt is dit zoveel meer dan een gewoon gerecht. De meeste soorten voedsel gaan goed samen met verschillende stijlen van witte wijn, zolang je maar weet hoe je de belangrijkste smaken kunt identificeren en benadrukken. 

Droge wijnen 

Lichte, droge witte wijnen komen het best tot hun recht bij een ongecompliceerd gerecht. Ze doen het vooral goed bij verse zeevruchten, bij gerechten met een natuurlijke zoetheid en bij alles met citrusvruchten. Hun zuurtegraad snijdt door zoete smaken, zodat u elk ingrediënt kunt proeven. Deze witte wijnen voorkomen ook dat je gehemelte wordt overweldigd door te veel zoete smaken tegelijk. Maar combineer geen zure gerechten met dit soort wijnen.  

Zoete wijnen 

Licht gekruide of zure gerechten gaan goed samen met lichte, zoete witte wijnen. Bijvoorbeeld met Zuiderse gerechten zoals Kip met curry.  

Bruisende wijn 

Bruisende witte wijn is vrij veelzijdig – hij past net zo goed bij vette hapjes als bij Thaise gerechten en kaviaar. De enige eigenschap die al deze combinaties gemeen hebben is rijkdom of een hoog vetgehalte. Het koolzuur in Champagne, Cava en Prosecco houdt de gerechten levendig, zelfs als ze worden verzwaard door gefrituurd broodbeleg. 

Gerijpte witte wijnen 

Het soort gerechten dat goed samengaat met oude witte wijn (zoals die ouder dan 10 jaar) zal anders zijn dan de gerechten die goed samengaan met hun jongere soortgenoten. Dat komt omdat oude wijnen een subtielere persoonlijkheid krijgen naarmate ze rijper worden, wat betekent dat ze kwetsbaarder zijn in de mond. Bij witte wijnen die ouder zijn dan 25 jaar wordt aangeraden om deze zonder iets eten te drinken, omdat de smaken van de wijn op zichzelf al lekker genoeg zijn. Als u toch iets wilt eten terwijl u uw meest gewaardeerde flessen proeft, probeer dan lichte kazen zoals brie of milde gruyère. De zachte noten van de kaas vullen de geroosterde notensmaken van een oude Chardonnay aan zonder het zachte, gekookte fruit van de wijn te overheersen. 

Spaanse witte wijn 

Bij Spaanse witte wijn kan u misschien al raden welke gerechten hier het beste bij zijn. Want het zijn de bekendste gerechten uit Spanje, namelijk tapas. Dit zou namelijk een uitstekende tapaswijn zijn bij gerookt vlees zoals jamon of lomo. Spaanse witte wijnen passen ook bijzonder goed bij groenten die moeilijk te combineren zijn, zoals asperges en artisjokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.