Eten en drinken
Je leest nu:

Bier is toch helder? Dat gaat niet zomaar – Lees dit artikel!

0
Blog

Bier is toch helder? Dat gaat niet zomaar – Lees dit artikel!

Wanneer je zelf bier gaat brouwen, dan wil je natuurlijk dat je bier helder is. Toch lijkt dit vaak een stuk makkelijker dan het daadwerkelijk is. Ondanks dat het een beste uitdaging is om ervoor te zorgen dat je een kraakhelder biertje hebt, zijn er verschillende mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat jij helder bier krijgt.

Wat is helder bier?

Voordat we verder gaan met de uitleg hoe jij ervoor kunt zorgen dat je helder bier krijgt, is het goed eerst te weten wat helder bier nu eigenlijk is. Helder bier bestaat uit vaste stoffen en is absoluut niet troebel. Uiteraard is het niet mogelijk om alle bieren helder te krijgen, want als we kijken naar een weizen, dan is deze natuurlijk vaak wel troebel.

Zorg dat je niet te fijn schroot

De eerste stap naar een helder biertje, is het schroot proces. Wanneer je de mout schroot, zorgt dit ervoor dat het zetmeel open komt te liggen. Daarnaast zorgt het kaf wat aanwezig is ervoor dat het op een natuurlijke manier wordt gefilterd. Wanneer je te fijn schroot, zal het effect een stuk minder zijn van het kaf, waardoor de kans bestaat dat fijne stoffen worden doorgelaten, met als effect dat het wort nadat het wordt gefilterd een stuk minder helder zal zijn.

Filteren van het wort

Ga je zelf bier brouwen, dan is het belangrijk te zorgen dat je het wort op de juiste manier filtert. Je wilt namelijk dat er zoveel mogelijk suikers worden gespoelt uit het wort. Op deze manier zorg je ervoor, dat het uiteindelijk brouwsel een stuk helderder oogt, waardoor je hier in het vervolg van het brouwproces enorme voordelen van hebt.

Tot slot

Zoals je kunt zien is het een heel proces om je bier uiteindelijk helder te krijgen. Dit zijn slechts twee stappen die doorlopen dienen te worden, maar het volledig proces bestaat natuurlijk uit veel meer. Een heerlijk helder verfrissend biertje is dus absoluut geen vanzelfsprekendheid. Vooral wanneer je zelf bier gaat brouwen, is het dus belangrijk dat je hier goed rekening mee houdt. Een aantal kleine

invloeden kunnen al zorgen voor enorme problemen tijdens het proces. Zo is het belangrijk dat alles wat je gebruikt goed schoon is en er absoluut geen overgebleven zeepresten aanwezig zijn. De kans dat je eindproduct dan een andere smaakt, kleur en geur krijgt is namelijk enorm groot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.