Benieuwd wat een allergenenlijst is in de horeca? Wij vertellen het

Zoals je wellicht weet zijn er steeds meer mensen die last hebben van een voedselallergie. Om er zeker van te zijn dat iedereen veilig kan eten binnen de horeca is er om deze kwetsbare groep te beschermen in 2014 een wet aangenomen waar alle horeca zich aan moet houden. In de wet komt onder andere naar voren dat er in de horeca een allergenenlijst aanwezig moet zijn. Ook moet er op de menu kaart duidelijk vermeld staan welke allergene stoffen aanwezig zijn in het menu.

Hierdoor is het voor mensen met bijvoorbeeld een notenallergie meteen duidelijk dat er in een gerecht noten zijn verwerkt. Op deze manier kan iedereen veilig genieten van een lekker gerecht in de horeca.

Allergenen horeca

Zoals we hierboven schreven is het van groot belang om allergenen horeca te voeren. Niet alleen omdat er een wet is, maar vooral om het voor de klant veilig te houden. Dit houd onder andere in dat elke horecagelegenheid zorg moet dragen voor een scheiding van de allergene producten. De Europese Unie heeft 14 producten als allergene aangewezen, dit zijn:

  • Glutenbevattende granen
  • Vis
  • Eieren
  • Schaaldieren
  • Pinda

Daarnaast zijn onderstaande producten ook onderdeel hiervan: 

  • Weekdieren
  • Soja
  • Melk
  • Noten
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Selderij
  • Lupine

Deze producten mogen daarom niet verwerkt worden op bijvoorbeeld dezelfde snijplank als waar men kaas op snijd. Dit voorkomt kruisbesmetting, de producten mogen ook niet in combinatie met elkaar verwerkt worden. Een uitzondering is er wel zodra de producten gebruikt gaan worden in een enkel gerecht. Dit gerecht moet dan wel voorzien zijn van een waarschuwing op de menukaart waaruit blijkt welke van deze producten in het gerecht zitten. Deze allergenen informatie is cruciaal voor de gezondheid. 

Allergenenlijst

Om dit allemaal duidelijk te krijgen voor zowel klant als personeel gebruikt men in de horeca de allergenenlijst een verwijzingen bij de gerechten op de menukaart. De lijst geeft vaak met logo’s aan welke producten allegenen zijn, en dezelfde logo’s ziet men vaak terug op het menu. Dit omdat logo’s voor iedereen begrijpelijk zijn, ook als men de taal niet volledig meester is. Ook de snijplanken zijn vaak voorzien van logo’s. De lijst moet op een duidelijk zichtbare plaats in de keuken hangen, zodat het voor iedereen duidelijk is of men met een allergenen voedingstof werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *