3 prangende vragen over vegetarisch eten

Net als vele andere mensen denkt u eraan om af en toe uw stukje vlees te laten staan en dat te vervangen door een vegetarische vleesvervanger. Goed bezig! Door uw stukje vlees wat vaker te vervangen door vleesvervangers doet u actief mee aan een betere leefwereld voor mens en dier. Durft u de stap aan om volledig vegetarisch te gaan eten en kan dat?

Krijg ik wel voldoende voedingstoffen binnen?

Een vraag die bij velen als eerste aan bod komt: “Krijg ik wel voldoende voedingsstoffen binnen als ik gebruik maak van vegetarische vleesvervangers?” Wanneer u vegetarisch gaat eten is dat in veel gevallen juist gezonder voor uw lichaam. Vlees bevat veel eiwitten die onmisbaar zijn voor ons lichaam. We hoeven echter niet persé vlees te eten om deze eiwitten toch binnen te krijgen. Er zitten in vlees ook stoffen die veel minder goed zijn en die we dus gemakkelijk weg kunnen laten. Zo zal u wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van vegan vleesvervangers veel minder vet binnen krijgen. Bovendien bevat vlees hormonen. Wanneer u veel vlees eet krijgt u overbodig veel hormonen binnen. Die kunnen uw leven behoorlijk beïnvloeden. Voedingsstoffen die u anders uit vlees zou binnen krijgen kunt u vervangen door een afwisselend menu met veel groenten, zaden, fruit en peulvruchten te eten. We kunnen ons voorstellen dat u toch wel iets op uw bord wilt wat op een stukje vlees lijkt, geen probleem! Er is vandaag de dag een ruime keuze uit heerlijke vegetarische vleesvervangers die bijna niet meer te onderscheiden zijn van ‘echt’ vlees.

Ik ben zwanger,  kan ik vegetarisch blijven eten?    

Voldoende voedingstoffen en bouwstoffen binnenkrijgen is voor iedereen belangrijk maar extra belangrijk wanneer u zwanger bent. U moet immers niet alleen voor uzelf eten maar ook voor het ongeboren kindje. Veroorzaak ik geen schade aan mijn ongeboren kind als ik vegetarisch eet? Het antwoord is simpel. U kunt prima vegetarisch eten wanneer u zwanger bent als u maar zorgt dat u voldoende belangrijke voedingsstoffen als ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamines binnenkrijgt. Vooral vitamine b-12 is heel belangrijk en u kunt ervoor kiezen om dat als supplement te nemen. Wanneer u wel vlees eet, krijgt u vitamine b-12 binnen via vleeswaren, vlees, eieren en melkproducten. Ook heeft uw lichaam tijdens de zwangerschap een extra behoefte aan ijzer. Voldoende ijzer binnen krijgen via plantaardig eten is lastiger dus is het zeer belangrijk om voldoende groente en fruit te eten en ook hier eventueel een supplement voor te nemen.

Gaat topsport en vegetarisch eten samen?

Vegetarisch eten is nooit ongezond. Ook niet voor (top)sporters. Wanneer je topsporter bent is het wel belangrijk dat je voldoende ijzer, eiwit en vitamines binnenkrijgt. Vooral sporters die fanatiek aan duur-of krachtsport doen hebben vaak nog behoefte aan extra eiwitten. De meeste sporters hebben aan gewoon gevarieerd eten met voldoende groenten en fruit genoeg eiwit binnen. Het eten van een vegan vleesvervanger of vegetarische vleesvervanger past prima in een sportief en gezond dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *