Wat doet de cafeïne uit koffie met je?

Wat doet de cafeïne uit koffie met je? 1

 

Voel jij na je kopje koffie meteen het effect? Je voelt je alerter en opgewekter. Of voel je juist een bepaalde hyperactiviteit of gejaagdheid? Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe dit eigenlijk komt? Koffie is een drankje die al sinds jaar en dag ter discussie staat. Want dat er bepaalde stofjes inzitten is duidelijk, maar wat dit in je lichaam doet weet je waarschijnlijk niet.

 

Wij Nederlanders behoren tot de landen van Europa waarin ze het meeste koffie drinken. Het aantal koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond, maar ook koffiezetapparaten worden steeds beter. Hierdoor kun je thuis de hele dag door de barista uithangen. We zijn het erover eens dat het lekker is, maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van het belangrijkste bestanddeel cafeïne?.

 

De werking van cafeïne

Cafeïne vindt al na enkele minuten de weg naar je bloed. Het kan 12 uur duren voordat je lichaam het stofje weer kwijt is. Dit is een lange tijd en in de tussentijd brengt het allerlei effecten –zowel positief als negatief– met zich mee. Hoeveel je hiervan merkt verschilt per persoon. Op verschillende delen van je lichaam heeft cafeïne effect.

 

Hersenen

Zit cafeïne in je bloed? Dan zit het ook in je hersenen. Hier blokkeert het bepaalde receptoren. Dit zorgt ervoor dat je alerter wordt. De hersenen sturen op hun beurt weer signalen door je hele lichaam, waardoor ook de rest van je lichaam erg actief wordt. Dit is een stressrespons en hoeft niet altijd voordelig te zijn. Een opgejaagd gevoel kan namelijk het gevolg zijn.

 

Hart en bloedvaten

Door het drinken van koffie vernauwen je bloedvaten, waardoor de bloeddruk omhoog gaat. De hartslag wordt dan juist lager. Teveel cafeïne kan je natuurlijke hartslagritme verstoren. Dit komt weer door de zogenaamde stressrespons. Ook je stofwisseling en vetverbranding versnellen. Je verbruikt namelijk meer energie. Vet wordt beschikbaar gesteld als energiebron.

 

Nieren, maag en darmen

Dat je vaker naar het toilet moet na het drinken van koffie zit niet tussen je oren. De druk op je nieren wordt groter door cafeïne. Zo produceer je meer urine. Naast de nieren gaan ook de maag darmen actiever werken. Dat bezoekje aan het toilet is dus zeker niet uitgesloten.

 

Koffie, of eigenlijk cafeïne, brengt dus veel teweeg in je lichaam. Het dagelijks drinken van koffie is zeker niet schadelijk –het heeft zelfs meerdere gezondheidseffecten– maar let wel op dat je er niet te veel van drinkt. Een overmaat aan cafeïne kan leiden tot hallucinaties. Maar dan heb je er ook wel heel veel van gedronken.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *