Waarvoor kan ik stevia gebruiken?

Waarvoor kan ik stevia gebruiken? 1

Stevia is een zoetstof die wel 300 keer zo zoet is als suiker. U heeft er dus erg weinig voor nodig om uw gerechten van een zoete smaak te voorzien.

De stevia plant

De stevia plant groeit voornamelijk in Zuid Amerika. Daar wordt stevia al eeuwenlang gebruikt als zoetstof. Ook in Japan is het ontzettend populair.

 

De stevia plant bestaat uit verschillende gedeelten. Deze gedeelte van de plant variëren qua zoetheid. Bovendien is de bekende bittere en dropachtige nasmaak verschillend voor deze verschillende deeltjes van de plant.

 

De stevia die wordt gebruikt voor de dagelijkse consumptie is een gezuiverd extract van de stevia plant. Het is puur een proces van zuivering en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische of kunstmatige toevoegingen.

 

De minste bijsmaak vindt u in de Stevia Rebaudiana A. Dit maakt het dan direct ook het meest kostbare gedeelte van de stevia plant. Het is het gedeelte wat slechts een klein percentage uitmaakt van de stevia plant. Voor het dagelijks gebruik in gerechten, koffie of thee is dit echter het gedeelte wat u het beste kunt gebruiken.

Stevia en vulstoffen

Doordat de zoetheid zo ontzettend hoog is, wordt het afwegen van exacte hoeveelheden erg lastig. Daarom vindt u veel combinaties van ingrediënten waaraan stevia is toegevoegd.

 

Dit soort producten bevatten slechts een paar procent stevia. Het is daarom uitermate belangrijk om te kijken wat de stof is waarmee de stevia is gemengd. Uiteindelijk is dat het grote gedeelte van het product.

 

Vaak wordt er gebruik gemaakt van maltodextrine. Maltodextrine wordt ook gebruikt voor de bestrijding van insecten zoals vliegen. Bovendien heeft het een ontzettend hoge glycemische index van wel 85.

 

Stevia heeft een glycemische index van 0 en is dus geschikt voor diabetici. Door het te vermengen met een dergelijke zoetstof wordt het echter ongeschikt voor diabetici. Toch wordt dit product verkocht onder de naam stevia. Dat is raar, aangezien het product voor 98% uit een andere stof bestaat.

 

Maltodextrine wordt veel gebruikt omdat het erg goedkoop is. Een kwalitatief betere zoetstof zonder glycemische index is erythritol. Eigenlijk zou dit de enige zoetstof moeten zijn waarmee stevia wordt vermengd. De kosten van erythritol liggen echter een behoorlijk stuk hoger, waardoor dit niet zo populair is.

 

Green Sugar is een stevia suikerdie op basis van stevia en erythritolwordt geproduceerd. Bovendien wordt er alleen gebruik gemaakt van GMO vrije ingrediënten. Doordat de ingrediënten zorgvuldig worden afgewogen en de smaak uitvoerig is getest zult u bovendien in dit product geen stevia smaak tegenkomen. U kunt Green Sugar net zo gebruiken zoals u suiker gebruikt. U kunt er dus ook gewoon mee bakken en koken.

 

Wilt u minder suiker gaan eten en een alternatieve zoetstof gaan gebruiken? Let er dan goed op wat u koopt. U wilt uiteindelijk niet uw suiker gaan vervangen door een product wat ook veel negatieve eigenschappen bevat.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *