Catering, hoe en wat?

Bruiloften, evenementen of bedrijfsrestaurants kunnen niet compleet zijn zonder een goede catering. Maar wat is een catering? Het begrip catering komt uit het Engels, namelijk: “to cater for”. Dit betekent voorzien of aanleveren. In Nederland heeft catering de betekenis van leveren en verzorgen van maaltijden voor feesten, bedrijfsrestaurants of evenementen.

 

Meestal wordt het eten van te voren voorbereid door de cateraar zelf. Maar soms kan het ook voorkomen dat de cateraar ter plekke het eten kan klaarmaken. Een cateraar kan het eten, de drank en de decoratie van een feest aankleden. Samen met de opdrachtgever wordt hier naar gekeken en de mogelijkheden worden besproken.


Cateraars maken vaak gebruik van professionele koks, chefs en bediendes waardoor de kwaliteit en de beleving uniek is.

 

Soorten catering

Nu zijn er ook verschillende soorten catering, die per soort voor een ander evenement of doel zijn ingericht. Hieronder staan de verschillende soorten catering:

    • Party- en eventcateraars. Deze soort cateraars verzorgen feesten, partijen en evenementen. Dit kan vaak op een gehuurde locatie plaatsvinden maar kan ook plaatsvinden op een locatie van iemand zelf. Party- en eventcateraars zorgen ervoor dat het eten en drinken goed aansluit op het evenement waar zij voor cateren. Het eten dat geleverd worden kan uit veel soorten bestaan, zoals: ontbijt, lunch, avondeten of borrelhapjes. Dit hangt natuurlijk af van het tijdstip van het feest of evenement.

 

  • Bedrijfscatering. Bij grotere bedrijven of instellingen wordt de lunch vaak verzorgd door een catering, de zogeheten bedrijfscatering. Bedrijfscatering hoeft niet alleen over de lunch te gaan. Sommige bedrijven hebben bedrijfsrestaurants die al in de ochtend of zelfs nog in de avond eten kunnen voorzien. Maar de bedrijfscatering gaat niet alleen over maaltijden. Automaten voor snacks en dranken zijn ook onderdeel van de bedrijfscatering.
  • Onderwijscatering. Voor scholen, hogescholen of universiteiten wordt ook een cateraar ingezet. Scholieren, studenten en docenten profiteren hiervan. Onderwijscatering lijkt in zekere zin op de bedrijfscatering. Voor de onderwijscatering wordt er vaak een gezonde draai gegeven aan het voedsel dat geserveerd wordt. De kantines of restaurants op scholen zijn vaak ook tot laat open, zodat studenten en docenten die langer bezig zijn wat te eten kunnen halen.

 

  • Catering voor in de zorg. In ziekenhuizen wordt er meestal ook eten geserveerd. Dit kan zijn voor patiënten of bezoekers van het ziekenhuis. Het eten dat hier geserveerd wordt kan bestaan uit ontbijt, lunch, avondeten of snacks.

 

Voor zorg, onderwijs en bedrijfscatering worden er vaak contracten opgesteld. Maar voor party- en eventcateraars worden er vaak offertes gemaakt. Hierin wordt besproken wat het feest inhoudt, hoeveel man er komt en wat de wensen voor de gerechten zullen zijn. Binnenkort een evenement of feest gepland, maar nog geen cateraar ingeschakeld? Vraag nu een offerte aan!

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *